Wedergeboorte van een SWAGEMAKERS-GITAAR

In de jaren zestig woonde en werkte in Schiedam de gitaarbouwer C. Swagemakers.
Hij was gespecialiseerd in het bouwen van klassieke akoestische gitaren met nylon snaren.
Daarin had hij een reputatie opgebouwd en zo af en toe, wordt mij nog weleens een Swagemakers-gitaar ter reparatie aangeboden.

Twee weken geleden nog. Een mevrouw bracht mij een Swagemakers-gitaar die zij geërfd had van haar vader. De gitaar had héél lang op zolder had gelegen en zat zwaar onder het stof.
Zowat alles aan de gitaar was er aan kapot of werkte niet meer. De toets met versleten fretten was er los bij, de mechanieken waren verroest en werkten niet meer.
De hals stond niet meer goed op de kast en er zaten scheuren in het bovenblad. Ook van het achterblad van de kast was de lijm losgelaten. Een hele uitdaging dus!

Maar, met veel genoegen, maar ook met respect voor de erfgenamen, ben ik aan de slag gegaan, om de gitaar weer als een puzzel in elkaar te lijmen, schoon te maken, de fretten te zuiveren, de mechanieken op gang te brengen, de hals weer goed op de kast te bevestigen, de scheuren te herstellen en de gitaar weer compleet af te stellen.
Wat ik hoopte en wel voorzag, de gitaar werd weer bespeelbaar en de klank van weleer klonk door mijn werkplaats. Nu maar hopen, dat één van de erfgenamen er weer met plezier op gaat spelen!

Mijn hoop werd beloond. Toen de mevrouw die de gitaar bij mij had laten repareren, het ‘herboren instrument’ op kwam halen, bracht zij haar zoontje mee voor wie dit alles bedoeld was. Hij was ‘de uitverkorene’ om op de Swagemakers-gitaar van zijn opa te gaan spelen.
Daarmee was de cirkel rond.